Wegańskie Ciasto Korzenne

with Brak komentarzy

Proste w wykonaniu, szybkie i smaczne! Wystarczy kilka razy zamieszać w misce, wstawić do piekarnika i gotowe. Nie używam do tego przepisu miksera – nie ma takiej potrzeby. Mieszam składniki drewnianą łyżką, ale oczywiście jak kto woli. Staram się zawsze ograniczać cukier, więc osobiście dodaje ¾ szklanki, ale jeśli chcecie, żeby ciasto było słodsze można dać całą szklankę cukru.

Składniki:
– 2,5 szklanki mąki,
– ¾ – 1 szklanki cukru trzcinowego,
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 1,5 -2 łyżeczki przyprawy do piernika,
– ½ szklanki oleju (ja używam z pestek winogron bądź rzepakowego do
tego przepisu),
– 1,5 szklanki mleka roślinnego (sojowe, orkiszowe, owsiane),
– 1 pomarańcza (potrzebna będzie starta skórka i sok).

Wykonanie:

– Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni,
– Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda,
przyprawa) mieszamy w dużej misce,
– Pomarańcze zalewamy wrzątkiem i porządnie szorujemy, następnie
ścieramy na tarce skórkę i wyciskamy sok,
– Dodajemy mokre składniki do suchych (olej, mleko, skórkę i sok z
pomarańczy) i mieszamy aż masa będzie jednolita,
– Okrągłą foremkę o średnicy 20-24 cm wykładamy papierem do
pieczenia i wylewamy masę,
– Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-55 minut.

Smacznego!

zdjęcie ciasta